De werkgroep voor de ontwikkeling van een Exit Strategy is samengesteld
Afgelopen donderdag, 2 april, heeft premier Sophie Wilmès in de Kamer van Volksvertegenwoordigers aangekondigd dat ze van plan was een Groep van Experts op te richten die belast is met de Exit-Strategie (GEES). Deze groep is nu samengesteld. Het doel van de werkgroep is een strategische visie te ontwikkelen voor de periode waarin de maatregelen in de strijd tegen het Coronavirus versoepeld zullen worden. De GEES is samengesteld uit eminente deskundigen in hun respectieve vakdomeinen. Zij zullen dus op een technische manier werken aan de graduele ‘ontsluiting’ van ons land op basis van hun expertise, met name op epidemiologisch vlak. Ook de economische en sociale aspecten van deze overgangsperiode zullen worden besproken. De belangrijkste opdracht van de GEES is het geven van analyses en aanbevelingen. De werkgroep zal uiteraard ook vrij zijn om zijn standpunten te onderbouwen door de dialoog aan te gaan met academici, economen of aanverwante experts.
“Ik ben een groot voorstander van collectieve intelligentie, vooral in een ongekende crisis als deze”, legt de premier uit. “Er is veel expertise, kennis en talent in ons land. De bundeling daarvan is de vitale stuwkracht die de politiek moet begeleiden in de beslissingen die ze neemt. We weten dat de aanpak van deze overgangsperiode bepalend zal zijn in het voorkomen van een heropflakkering van de epidemie. We nemen dat heel serieus. Daarom bereiden we er ons nu op voor. “
De GEES is samengesteld uit de volgende experts:
- Prof. Erika VLIEGHE, Diensthoofd Infectieziekten van het UZ Antwerpen en voorzitter van de GEES
- Prof. Emmanuel ANDRE, interfederaal woordvoerder (Coronavirus), professor klinische microbiologie aan de KU Leuven, arts-microbioloog in het UZ Leuven en verantwoordelijke voor het coronavirus-referentielaboratorium (UZ Leuven en KU Leuven)
- Mevr. Inge BERNAERTS, juriste
- Prof. Mathias DEWATRIPONT, professor economie en co-directeur van het i3H-Instituut aan de ULB (Université libre de Bruxelles)
- Prof. Marius GILBERT, Hoofdonderzoeker NFWO (Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk onderzoek) aan de Université libre de Bruxelles (ULB).
- Prof. Niel HENS, biostatisticus aan de Universiteiten van Antwerpen en Hasselt
- Mevr. Céline NIEUWENHUYS, Algemeen Secretaris FdSS-FdSSB (Fédération des Services Sociaux)
- Dhr. Johnny THIJS, bestuurder en voorzitter van bedrijven als Electrabel, Recticel en Golazo.
- Prof. Marc VAN RANST, viroloog aan de KU Leuven
- Dhr. Pierre WUNSCH, gouverneur van de Nationale Bank van België